В момента достъпът до лекарства е улеснен. Пълното електронно изписване на

...
В момента достъпът до лекарства е улеснен. Пълното електронно изписване на
Коментари Харесай

Министър Хинков: Има опити за намеса в работата ми, за да назнача или отстраня хора

В момента достъпът до медикаменти е улеснен. Пълното електронно изписване на лекарства важи единствено за антибиотици и антидиабетични препарати. Хората са привикнали да си купуват антибиотици без рецепта и това е огромен проблем. Има опити за интервенция в работата ми, с цел да назнача или отстраня хора, чакам да бъде назначен нов заместител министър. Постигнахме консенсус. Това съобщи за " На Фокус " здравният министър проф. доктор Христо Хинков.

 

По думите му има внезапно повишение на декларираните и издадените електронни предписания.

" От 16 до 19 октомври са издадени близо 60 000 електронни предписания. От тях 65% са изпълнени. Другите евентуално са били връщани. Не са нарушени правата на пациентите за достъп до лекуване. Няма потребност от обучителна стратегия за системата за електронни предписания, тъй като от две години лекарите могат да ги изписват. През това време системата можеше да се тества. Софтуерът работи, казусът с кода, изписан на лекарството на електронната рецепта, към този момент е позволен. Когато кодът излезе, а медикаментът го няма, се оказва, че аптекарят не може да го размени с друго с друг код. Сега се взе решение да има примитивен код, който важи за всички препарати ", изясни той. И разкри, че Иванка Динева е препоръчана от ГЕРБ.

 

Според него, в случай че отново се въведат хартиени предписания, електронните в никакъв случай няма да бъдат въведени още веднъж.

" Имаме естествена опозиция против всяко изобретение. Чрез електронната рецепта ще се преодолеят усложненията с достъпа до медикаменти. Имаме поради ограниченията, препоръчани от БЛС. Нашата цел е пациентът да получи медикаментите си, не е правилно, че в този момент достъпът е по-затруднен. Вчера разговарях с премиера за електронните предписания ", счита Хинков. И добавя, че електронните предписания няма да приключат монопола, само че това могат да сторят законодателни промени. 

 

Той отхвърли изрично да има хора, уличени във финансови злоупотреби, в неговия екип. " Директор дирекция " Лечебни дейности " и началника на кабинета ми са тествани за достъп до класифицирана информация. Не знам защо става въпрос, не желая да разпалвам скандал, тъй като не е потребен за никого ", съобщи министърът.

 

От тази седмица Министерство на здравеопазването вкара напълно електронните предписания при изписването на антибиотици и лекарства за диабет, което докара до голямо напрежение измежду пациенти, фармацевти и лекари. От Българския лекарски съюз заплашиха с митинг и правосъдни каузи. Омбудсманът съобщи, че са нарушени правата на пациентите до лекуване. 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР